keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Adventtiherkkuja

Ystäväni Mia oli viikonloppuna kylässä ja lainasin hänen apuaan leipomiseen. Tehtiin perinteisiä ruotsalaisia Lussekattereita ja kokeiltiin tehdä omia piparkakkupullia. Reseptit ovat vegaanisia, mutta suosittelen niitä kaikille!
Näistä pullista tulee mehukkaita ja niiden kanssa on helpompi onnistua kuin "tavallisella" vehnätaikinalla!
Alkuperäinen resepti on ruotsinkielinen ja peräisin täältä blogista; http://vegandeli.blogspot.com

Lussekatter
90 g vegaanista margariinia
2,5 makeuttamatonta soijamaitoa
25g hiivaa
1 ml suolaa
1 dl ruokosokeria
0,5 g sahramia (ja sokeripala)
n. 7 dl vehnäjauhoja
rusinoita koristeluun
soijamaitoa voiteluun

Sulata margariini ja lisää soijamaito, lämmitä kädenlämpöiseksi (37 astetta). 
Murenna hiiva kulhoon ja lisää hieman nestettä ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Murskaa sahrami morttelissa sokeripalan kanssa ja lisää tilkka soijamaitoa (niin että saa kaiken sahramin morttelista mukaan).
Kaada sitten kulhoon loput nesteestä, suola, sokeri ja sahrami. Lisää noin 5dl jauhoja ja alusta taikina (leivinkoneella tai käsin) lisää jauhoja sitä mukaan kun tarvii ja vaivaa  kunnes taikina on tasainen ja irtoaa kulhon reunoista. Anna nousta n. 30 min liinan alla.

Nosta taikina jauhoitetulle leivinpöydälle ja leivo siitä S-muotoisia pullia (Lusse-kissoja). Anna nousta leivinliinan alla n. 30 min. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Koristele rusinoilla ja voitele soijamaidolla.
Paista keskellä uunia 5-10min.


Piparkakkupullat

90 g vegaanista margariinia
2,5 makeuttamatonta soijamaitoa
25g hiivaa
1 ml suolaa
1 dl ruokosokeria
1 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
margariinia, sokeria ja kanelia täytteeksi
soijamaitoa voiteluun
raesokeria
valmista vegaanista piparkakkutaikinaa

Sulata margariini ja lisää soijamaito, lämmitä kädenlämpöiseksi (37 astetta). 
Murenna hiiva kulhoon ja lisää hieman nestettä ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.  Kaada sitten kulhoon loput nesteestä, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää noin 5dl jauhoja ja alusta taikina (leivinkoneella tai käsin) lisää jauhoja sitä mukaan kun tarvii ja vaivaa  kunnes taikina on tasainen ja irtoaa kulhon reunoista. Anna nousta n. 30 min liinan alla.

Sekoita täyte. Nosta taikina jauhoitetulle leivinpöydälle ja kauli n. 0,5 cm paksuksi. Levitä täyte ja pyröritä tangoksi. Leikkaa sopivan kokosia paloja ja aseta leivosvuokiin. Anna nousta leivinliinan alla n. 30 min. Lämmitä uuni 225 asteeseen. 
Kauli sillä aikaa kun pullat nousee pala piparkakkutaikinaa ja leikkaa sopiva määrä pipareita odottamaan. Voitele soijamaidolla ja koristele raesokerilla.
Paista keskellä uunia 5-10min. Kun on muutama minuutti paisto-aikaa jäljellä aseta nopeasti piparit pullien päälle.
Tälle on vaikea sanoa tarkkaa aikaa, kannattaa tehdä pari testipullaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti